Републиканците в случай на победа на изборите за Конгреса на САЩ ще засилят контрола върху отпускането на помощта за Украйна. Това заяви лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти в интервю за CNN, публикувано в понеделник.

"Много подкрепям Украйна", каза той. "Но мисля, че докато вървим напред, трябва да има отчетност. Трябва да сме сигурни, че не даваме празен чек, а да се уверим, че ресурсите отиват там, където трябва И да сме сигурни, че можем да говорим за това открито в Камарата на представителите и Конгреса“.

Маккарти посочи, че в случай на победа републиканците ще се съсредоточат преди всичко върху решаването на вътрешните проблеми на страната, по-специално върху борбата с нелегалната имиграция. "Първото, което ще видите, е закон за засилване на контрола по границата (с Мексико). Той е необходим. Само тази година 2 милиона души вече са преминали границата", каза той.

Други републикански планове включват намаляване на държавните разходи за ограничаване на инфлацията, увеличаване на финансирането на полицията за борба с престъпността и укрепване на енергийната независимост на страната.

Междинните избори за Конгрес ще се проведат на 8 ноември. Ще бъде избран целият състав на Камарата на представителите и една трета от членовете на Сената. Републиканците очакват да спечелят мнозинство и в двете камари.