Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън планира да представи помощния пакет за Украйна за разглеждане, когато конгресмените се върнат от великденска ваканция. Той очаква помощта да включва "някои важни нововъведения".

Както пише The Hill, в интервю за "Неделя вечер в Америка с Трей Гоуди“ Джонсън отбеляза, че Съединените щати могат да предоставят помощ на Украйна под формата на заем. Идеята придоби популярност в началото на март и може да облекчи опасенията на консерваторите.

Джонсън говори и за закона REPO за украинците (сделка за продажба на ценни книжа, която предвижда тяхното обратно изкупуване). Този документ упълномощава президента да конфискува руски суверенни активи, замразени в Съединените щати, и да ги прехвърли на Украйна за използване срещу Русия.

"Законът за REPO, знаете ли, ако можем да използваме конфискуваните активи на руските олигарси, за да позволим на украинците да се борят с тях, това е чиста поезия. Дори президентът Тръмп говори за концепцията за заем, където... ние сме не просто предоставяме чуждестранна помощ, ние я залагаме в отношенията, за да могат да ни я върнат, когато му дойде времето“, отбеляза председателят.