Републиканската партия на САЩ печели необходимите 218 места, за да получи мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса, показва прогнозата на телевизионния канал NBC.

По данни на медията републиканците си осигуряват 221 места от общо 435 в Камарата на представителите, докато демократите може да разчитат на 221 места в долната камара на Конгреса на САЩ.

Несигурността остава около осем места - преброяването продължава в четири окръга в щатите Колорадо и Калифорния. Резултатите остават неясни и в избирателните райони във Вашингтон, Аризона, Аляска и Ню Йорк.

Преминаването на контрола върху Камарата на представителите към Републиканската партия се прогнозира също и от телезивионните канали CNN, Fox News и CBS.

Междинните избори в САЩ се проведоха на 8 ноември. Републиканците показаха умерени резултати, въпреки че повечето медии и проучвания на общественото мнение предричаха тяхната убедителна победа.

Преброяването на гласовете продължава. И макар републиканците да контролират Камарата на представителите, демократите се очаква да запазят мнозинство в Сената, спечелвайки поне 50 места срещу 49 за републиканците. Местата в горната камара са само 100, а при равно разпределение между двете партии решаващ става гласът на вицепрезидента на САЩ, който е Камала Харис от Демократическата партия. Съдбата на още едно място в Сената ще бъде определена през декември след резултатите от втория тур на изборите в щата Джорджия.