Членовете на Републиканската партия в Камарата на представителите на САЩ възнамеряват да проучат ситуацията около изтеглянето на американските войски и евакуацията от Афганистан през 2021 г., съобщава информационният портал Axios.

Медията е получила достъп до имейлите на републиканеца Джеймс Комър до различни ведомства на САЩ. Американският конгресмен се е свързал с Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Пентагона, Министерството на вътрешната сигурност, Американската агенция за международно развитие (USAID) и генералния инспектор на правителството на САЩ за възстановяване на Афганистан (SIGAR). Законодателят е поискал документи по всички въпроси, свързани с изтеглянето на американския контингент от Афганистан.

Според републикански служител в Комисията по надзор и правителствена реформа законодателите са загрижени главно от решението на американските власти да създадат "въздушен мост“ за евакуация от Афганистан, въпреки факта, че международното летище е било под контрол над талибаните. Републиканците също изразяват съмнение относно планираното презаселване на афганистанци, напуснали страната.

Комър, според портала, е написал работна бележка и я е разпространил сред републиканците в Комисията по надзор и правителствена реформа. Той твърди, че е видял "повече от 70 случая, в които Държавният департамент, USAID или Министерството на финансите са отказали или забавили информация, помощ или разговори“. Комър смята действията на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за "незаконно възпрепятстване" на бъдещо разследване.

Според портала разследването на изтеглянето на войски от Афганистан, което републиканците планират да започнат през 2023 г., вероятно ще бъде прието по-сериозно от Белия дом, отколкото разследването на предполагаемите машинации на сина на Джо Байдън Хънтър.