Републиканците възнамеряват да използват мнозинството си в Камарата на представителите на САЩ, за да осигурят по-строг контрол върху изразходването на средствата, отпуснати за подпомагане на Украйна, но не планират да прекратяват подкрепата на Киев, предава Reuters.

Конгресменът Майкъл Маккол (републиканец от Тексас), който вероятно ще председателства комисията по външни работи на Камарата на представителите в новия Конгрес, заяви пред информационната агенция, че очаква помощта за Киев да продължи, предвид подкрепата за украинското правителство и от демократите, и от републиканци. "Мисля, че "Америка на първо място“ означава да помогнем на НАТО и нашите съюзници. Също така мисля, че означава да помогнем на Украйна, за да не се окажем там. Това, което се опитваме да направим в Украйна, е да избегнем глобален конфликт“, обясни Маккол.

В същото време законодателят отбеляза, че републиканците искат повече "надзор и отчетност" по отношение на чуждестранната помощ за Украйна, както и участието на съюзниците на САЩ в нея. Освен това Маккол заяви, че би искал да изпрати нови оръжия в Украйна, като например далекобойна артилерия. "Ние ще поставим условия за помощта. Например, ние ви предоставяме помощ, но искаме нашите партньори от НАТО [също] да поемат тежестта на това, а не само САЩ", подчерта републиканецът.

Като цяло Маккол каза, че неговият основен приоритет ще бъде да се конкурира с Китай, включително да контролира износа на високотехнологични стоки. "Сега сме в състояние на съревнование с комунистически Китай. Те са нашият основен конкурент и вероятно най-голямата заплаха за нашата национална сигурност“, увери конгресменът.

Републиканците в долната камара на Конгреса на САЩ възнамеряват да се съсредоточат върху укрепването на веригите за доставки и подкрепата за производството на важни продукти като полупроводници в САЩ, както и върху контрола върху износа, за да попречат на американската технология да достигне до китайската армия. Според агенцията Маккол и колегата му Майк Роджърс (Алабама), който вероятно ще председателства Комисията по въоръжените сили, планират да работят заедно за укрепване на веригите за доставки на отбранителната индустрия, за да улеснят доставката на военно оборудване на Тайван.

Междинните избори в САЩ се проведоха на 8 ноември. Републиканците показаха умерени резултати, въпреки че повечето медии и проучвания на общественото мнение предричаха тяхната убедителна победа. Преброяването на гласовете продължава, но според прогнозата на водещите американски медии Републиканската партия на САЩ получава мнозинство в Камарата на представителите. В момента републиканците са си осигурили 218 от 435 места в долната камара, а демократите - 210, според CNN.Контролът върху Сената, според прогнозите, остава за демократите.