Републиканците, които се надяват да поемат контрола над Камарата на представителите и Сената през ноември, вече започват да подготвят почвата за онова, което за много от тях е основен приоритет през следващата година: импийчмънт на президента на САЩ Джо Байдън, пише The Hill.

Редица редови консерватори вече въведоха членове за импийчмънт срещу президента в настоящия Конгрес. Те обвиняват Байдън в извършване на "престъпления срещу държавата“ заради действията му по редица въпроси, засягащи граничното правоприлагане, пандемията от коронавирус и изтеглянето на американските войски от Афганистан.

Тези резолюции никога не са имали шанс да видят бял свят, докато демократите държат контрола върху долната камара. Но тъй като се очаква републиканците да спечелят мнозинството в Камарата на представителите в средата на мандата, много от същите тези консерватори искат да използват новите си потенциални правомощия, за да изгонят президент, който те смятат за неподходящ за поста.

Консервативната кампания за импийчмънт напомня на тази, организирана от либералите преди четири години, когато демократите поеха контрола над Камарата през 2019 г. при тогавашния президент Тръмп. По това време малка шепа гласовити прогресисти искаха да да отстранят Тръмп, до голяма степен заради обвиненията, че е възпрепятствал разследване на Министерството на правосъдието за руски връзки с кампанията му през 2016 г. Идеята беше многократно отхвърлена от председателя на Камарата Нанси Пелоси, не на последно място от страх, че ще отблъсне гласоподавателите в колебаещите се щати.

Това се обърна, когато подател на сигнали обвини Тръмп в оказване на натиск върху чужда държава (Украйна) да намери компромати срещу политическия му опонент – обвинение, което накара центристките демократи да се включат към усилията за импийчмънт. С умерените на борда Пелоси започна официално разследване за импийчмънт през септември 2019 г., осем месеца след като взе чукчето на председателя. Три месеца по-късно Камарата на представителите отстрани Тръмп по две обвинения, свързани със злоупотреба с власт.

Разликата между тогава и сега е, че либералите в началото на 2019 г. водеха самотна битка с оскъдна подкрепа. Тази година, наближавайки междинните избори, десетки консерватори или официално одобриха импийчмънта на Байдън, или намекнаха, че са готови да го подкрепят.

Бяха предложени най-малко осем резолюции за импийчмънт на Байдън, откакто той встъпи в длъжност: Три бяха свързани с неговото справяне с вълната от мигранти по южната граница; три, насочени към неговото управление на изтеглянето на САЩ от Афганистан миналата година; един, който осъжда мораториума за изгонване, предназначен да помогне на наемателите по време на пандемията; и още един, свързан с задграничните бизнес сделки на сина му Хънтър Байдън.

Тези предложения изтичат с края на този Конгрес. Но някои от вносителите вече обещават да ги предложат бързо през следващата парламентарна година. Конгресменът Марджъри Тейлър Грийн, главният идеолог на четири от резолюциите за импийчмънт, е сред тях.