Скупщината на Република Сръбска отзова своите съдии от Конституционния съд на Босна и Херцеговина. Това решение беше взето в сряда на извънредно заседание на Народното събрание, съобщи националната телевизия на страната РТРС.

Съобщава се, че на специално заседание на Народната Скупщина на Република Сръбска е взето решение, което влиза в сила в деня след приемането му.

По-рано президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че ентитетът на БиХ е готов да обяви своята независимост, ако върховният представител на ООН в страната Кристиан Шмид приеме нов закон за собствеността, според който цялото имущество на републиката става собственост на Босна и Херцеговина. Додик подчерта, че според Конституцията цялата собственост на територията на републиката принадлежи на ентитета, а не на Сараево. Промените в закона трябва да бъдат одобрени от Конституционния съд на БиХ, което предизвика възмущение от страна на ръководството на босненските сърби. Беше подчертано, че Конституционният съд на БиХ "трябва да защитава конституцията, а не да я променя".

Додик отбеляза, че Западът се опитва да унищожи Република Сръбска чрез централизиране на БиХ, като по този начин нарушава Дейтънското споразумение.

Съгласно конституцията, предложена в Общото рамково мирно споразумение за Босна (Дейтънско споразумение), което беше подписано на 14 декември 1995 г. в Париж, БиХ се състои от два субекта: Мюсюлманско-хърватска федерация на Босна и Херцеговина (около 51% от територията на страната) и Република Сръбска (около 49% от територията), както и област Бръчко. В системата на държавната администрация са пропорционално представени три основни народа: бошняци, сърби и хървати.