Ремонтът на разрушенията по газопроводите Северен поток може да отнеме половин година, смята ръководителят на комисията по енергетика на руската Държавна дума Павел Завални, цитиран от ТАСС. Според него има два начина за отстраняване на щетите: направата на кесон (използва се за извършване на специални работи при ремонт на подводни тръбопроводи) или издигането на газопроводите на повърхността.

"Един от начините е да се произведе кесон, който ще бъде насочен към тръбата. В кесона ще се извършва работа: подмяна на тръбата или ремонт. Дълбочините позволяват това. Разбира се, това е сложна инженерна подводна конструкция, която първо трябва да бъде произведена - всичко това не са дори месеци, може да отнеме повече време. Вторият вариант е издигане“, заяви той пред репортери в кулоарите на форума за нефт и газ в Сахалин на 29 септември.

По думите му, за да се вдигне газопроводът и да се извърши ремонт на повърхността, са необходими кранове с товароподемност 3000 тона.

"Като част от проектирането на тези газопроводи бяха взети предвид рисковете от прекъсване на работата и съответно беше взета предвид възможността за ремонт. Тоест полагането беше извършено по такъв начин, че да е възможно да се вдигне. Това също ще отнеме време, техническо оборудване, кранове, кораби и т.н. Но според мен има техническа възможност. Може да отнеме много време, не е месец или два, а поне шест месеца или година“, обясни Завални.

Той отбеляза, че решаващ фактор при избора на варианти е наличието на корабно оборудване за извършване на ремонт.

"Може би тези кораби за полагане на тръби са под санкции и просто няма да им бъде позволено да се използват за ремонт на газопровода“, призна ръководителят на комисията на Държавната дума.

Три теча в Северен поток 1 и Северен поток 2 бяха открити в рамките на няколко часа. Първият от тях беше засечен на Северен поток 2 близо до датския остров Борнхолм. След това бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. На самолети и кораби беше забранено да се приближават до мястото на инциденти на по-близо от пет морски мили. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода в понеделник.

Nord Stream AG заяви, че разрушаването, настъпило в същия ден едновременно на три тръби от морските газопроводи "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“, е безпрецедентно и все още не е възможно да се оцени времето за възстановяване.