Кримският мост е напълно отворен за движение на автомобили във всички платна повече от месец преди графика. Това съобщи в четвъртък вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин, цитиран от ТАСС.

"Кримският мост е напълно отворен за движение по всичките си платна 39 дни по-рано", заяви вицепремиерът, цитиран от пресслужбата.

На 23 февруари беше пуснато движението по автомобилната част на Кримския мост, която беше напълно възстановена след разрушението в резултат на украинска атака. Според Хуснулин са преминали успешни тестове за носещата способност на участъците. Както отбеляза министърът на транспорта на Руската федерация Виталий Савелиев, движението на автомобили по моста е възстановено в рамките на няколко часа след аварията и практически не е спряло по време на ремонта, през което време повече от 700 хиляди превозни средства са преминали през него.

"Успяхме да организираме ремонтните работи по такъв начин, че движението по моста практически не спираше, още на 5 декември, две седмици по-рано, отворихме дясната страна на моста, която получи най-много щети. <… > Благодарен съм на всички строители, които работиха самоотвержено. В строителството участваха до 500 души и 50 единици техника, включително 2 плаващи крана. Такъв ресурс, с добра организация на работа, направи възможно създаването на денонощен режим на строителство“, заяви Хуснулин.

Отделно той обърна внимание на своевременното пускане на ферибот през Керченския проток за камиони, който беше осигурен от четири автомобилни и два железопътни ферибота.

За двете части на моста за рекордно кратко време са произведени 2442 тона метални конструкции, които са доставени своевременно от Тюмен, Воронеж и Курган, придружени от пътна полиция. Строителите е трябвало да сменят четири връхни конструкции от двете страни на моста, да положат два пласта асфалтобетонова настилка и да монтират осветителни мачти.

На 8 октомври 2022 г. в 06:07 ч. на Кримския мост избухва експлозия на пътната част на моста, по западните платна, минаващи от Русия към Керч в Крим. Огънят причинява частичното срутване на пътните участъци във водата. В резултат на експлозията загиват четирима души. В отговор на събитието е образувано наказателно производство от Следствения комитет на Русия.

Повредата намаля транспортни news pic 2
©
я капацитет на моста, който се използва за снабдяване на руските войски на полуострова. Експлозията избухва ден след 70-ия рожден ден на руския президент Владимир Путин и една седмица след обявяването на анексирането на четири украински региона от Русия. Украински официални лица и военни многократно декларират намерението си да унищожат Кримския мост, считайки го за законна военна цел.

Генерал-майор от въоръжените сили на Украйна Дмитро Марченко заявява, че мостът ще стане "мишена номер едно“, веднага щом Украйна разполага с оръжия, за да го атакува. През април 2022 г. Дмитрий Медведев, бивш президент и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, казва: "Един от украинските генерали говори за необходимостта да се нанесе удар по Кримския мост. Надявам се, че разбира каква ще бъде ответната цел.“

Руски официални лица и "високопоставен украински служител“, изказал се пред The ​​New York Times, твърдят, че причината за експлозията е бомба, натоварена на камион. BBC обаче твърди, че е по-вероятно експлозията да е причинена от дрон. Според "Украинская правда“ и УНИАН нападението е извършено от Службата за сигурност на Украйна.