Някои от по-малките швейцарски ледници са загубили значителни количества лед това лято на фона на рекордните горещини, като учените са принудени да прекратят някои от програмите си за измерване, тъй като не е останал лед, информира ДПА

"Това, което наблюдаваме, е по-силно от всичко, което сме смятали за възможно досега", твърди Матиас Хус, който ръководи мрежата "Гламос“ за измерване на ледници в Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих.

Някои от слоевете на ледника Корвач в Югоизточна Швейцария, които са се образували преди около 7000 години, са се разтопили, казва той пред ДПА. Датировката на леда се основава на по-ранни измервания, направени от университета в Хайделберг, Германия.

Програмата за измерване в Корвач ще бъде прекратена, тъй като на местата за измерване не е останал лед, каза Хус. "Така че единственото, което ни остава да направим, е да съберем целия материал и да разчистим".

Учените от програмата "Гламос" измерват ледниците от десетилетия, като оценяват нивата на снежния обем през зимата и топенето на снега през лятото. 

Екипът реши да прекрати постепенно програмите си за измерване на три по-малки ледника през 2019 г. - в Пизолглетчер, Вадрет дал Корвач и Шварцбахфирн.