Годишната нетна миграция към Обединеното кралство достигна рекордно високо ниво от 606 000 души миналата година, показаха официални оценки в четвъртък, оказвайки натиск върху британския премиер Риши Сунак, който обеща да намали потока, пише Reuters.

Увеличението се дължи на граждани на държави извън Европейския съюз, включително бежанци по визовите схеми на британското правителство за Украйна и хора, мигриращи за работа и образование, посочват от Службата за национална статистика (ONS).

"Числата са твърде високи, това е толкова просто“, заяви Сунак пред ITV след публикуването на данните.

Той посочи реформите, обявени по-рано тази седмица, които ще премахнат правото на някои международни студенти да водят членове на семейството си в страната.

Високите нива на легална миграция отдавна доминират политическия дискурс на Великобритания и темата беше основен тласък на референдума през 2016 г. за напускане на Европейския съюз.

Повече от десетилетие последователни правителства, водени от консерваторите, обещаха да намалят миграцията - като целта беше нетна цифра под 100 000.

"Основните двигатели на увеличението са хората, идващи в Обединеното кралство от страни извън ЕС за работа, обучение и с хуманитарни цели, включително тези, пристигащи от Украйна и Хонконг“, казва Джей Линдоп, директор на Центъра за международна миграция в ONS.

По думите на Линдоп, има доказателства, че имиграцията се е забавила през последните месеци.

Предишни данни, обхващащи годината, приключваща през юни 2022 г., показаха нетна цифра от 504 000 и това беше преразгледано нагоре в последната версия, също до 606 000.

Лидерите на кампанията за референдума за Брекзит твърдяха, че напускането на ЕС ще даде на Великобритания по-голям контрол върху границите си и мнозина, които гласуваха за напускане, посочиха високата миграция и натиска, който според тях оказва върху обществените услуги, като фактори за решението им.

Но през последните години Великобритания отвори визови схеми за хора от Украйна и нейната бивша колония Хонконг, докато компании в сектори като инженерство, строителство и кетъринг призоваха правителството да им позволи да наемат международен персонал, за да компенсират недостига на работна ръка.

Данните показват, че общата имиграция през 2022 г. е около 1,16 милиона, компенсирана от емиграцията на 557 000. ONS казва, че 925 000 от пристигащите през 2022 г. са граждани на държави извън ЕС, 151 000 идват от ЕС и 88 000 са британски граждани.

Изчислено е, че през 2022 г. по специалните визови схеми е имало 114 000 дългосрочни пристигания от Украйна и 52 000 от Хонконг.

Нетната миграция към Великобритания през 2015 г., годината преди референдума за Брекзит, беше 329 000 души.

Сунак също така обеща да се справи с нелегалната миграция, след като през последните години десетки хиляди хора пристигнаха на малки лодки през Ламанша от континентална Европа.