Германия регистрира антирекорд по фалити на компании за последните почти 10 години. През първите шест месеца на 2024 година са регистрирани около 11 000 фирмени фалити, или с 30% повече спрямо предходния период, които може да засегнат 133 хиляди служители, отбелязват в редакцията на вестник BILD.

"През първата половина на 2024 година компаниите продължават да се борят с ефектите от рецесията от 2023 година, продължаващите кризи и слабото икономическо развитие. Всичко това подкопава съдбата на много фирми“, обяснява Патрик-Лудвиг Хантч, ръководител в Асоциацията на икономическите изследователи Creditreform.

Анализаторите очакват неплатежоспособността на германски бизнес да продължи да нараства през тази година. Според експерти увеличаващият се брой фалити отразява "проблемите от минали кризи“.

Изследователите отбелязват, че през тази половина на годината значително повече средни и големи компании са били принудени да подадат молби за фалит. Най-известните случаи са на Galeria Karstadt и FTI-Touristik.