Рейтингът на одобрението на френския президент Еманюел Макрон падна с шест пункта след решението му да разпусне парламента. Това показва проучване, проведено от BVA Xsight за RTL.

Проучването показа, че 26 % от анкетираните имат положително мнение за Макрон, което е с 6 пункта по-малко от май. 74 % от анкетираните (+6 пункта) казват, че имат лошо мнение за него. 

Според RTL Макрон никога не е бил толкова непопулярен, дори през април 2023 г., в разгара на протестите срещу пенсионната реформа, и през ноември 2018 г., в разгара на движението на "жълтите жилетки". 

Що се отнася до решението за разпускане на Народното събрание, 59 % смятат, че държавният глава не действа отговорно, а 54 % смятат, че то няма да изясни политическата ситуация и да съживи демократичния дебат (53 %).

По-голямата част от французите не искат Макрон да участва в предизборната кампания (70 %).

Проучването е проведено на 19 и 20 юни сред 1003 души онлайн. допустимата грещка е около 2,5 точки.

Макрон разпусна Националното събрание по-рано този месец и свика предсрочни парламентарни избори, след като партията му претърпя поражение на изборите за Европейски парламент. 

Крайнодесният "Национален сбор" във Франция остава лидер на симпатиите десет дни преди предсрочните парламентарни избори, на които партията на президента Еманюел Макрон може да се окаже на трето място.