Рейтингът на одобрение на френския президент Еманюел Макрон достигна най-ниското си ниво за последните четири години на фона на масовите протести, предизвикани от пенсионната реформа. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от BVA.

Според социолозите само 28% от анкетираните французи са заявили, че са доволни от действията на Макрон като президент. Това е с 6% по-малко от отчетеното в края на февруари. "По този начин рейтингът на държавния глава се доближава до най-ниското ниво от 26%, което се наблюдаваше в разгара на движението на "Жълтите жилетки“ през ноември 2018 г.“, отбелязват от компанията.

Що се отнася до премиера Елизабет Борн, нейният рейтинг на одобрение също пада до 28%. Според социолозите това е най-ниското ниво от назначаването й за лидер на кабинета през май 2022 г.

Според компанията проучването потвърждава няколко тенденции, които са се появили във френското общество от началото на обсъждането на пенсионната реформа. Например, проучването показа, че мнозинството от французите (70%) са против приемането на законопроекта за повишаване на възрастта за пенсиониране. 64% от анкетираните напълно подкрепят стачките и протестите срещу мерките на правителството.

Анкетата е проведена на 24-25 март. В нея са участвали 1000 граждани на Франция на възраст над 18 години.

Реформата, която предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и премахване на специалните пенсионни режими, за да се осигури финансов баланс на социалната система, бе обявена през януари. Предложените промени предизвикаха множество протести. На 16 март министър-председателят обяви приемането на законопроекта за промени в пенсионната система, заобикаляйки парламента и под отговорността на правителството. Представители на профсъюзи и опозиционни политически партии осъдиха хода на правителството и призоваха за нови стачки в цялата страна.