Популярността на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия“ (AзГ) достигна най-високи стойности, регистрирани някога на федерално ниво. Това показват резултатите от социологическо проучване на института Forsa за телевизионните канали RTL и N-tv.

От анкетата, проведена в периода от 23 до 26 май сред 2001 души, става ясно, че за АзГ са готови да гласуват 17% от участвалите в проучването. Отбелязва се, че това е най-високото ниво на подкрепа на федерално ниво, регистрирано в историята на партията.

Опозиционният консервативен блок на Съюза (ХДС/ХСС) губи 1 процентен пункт и ако изборите за федерален парламент бяха тази седмица, той щеше да получи подкрепата на 29% от германските избиратели.  Партията Съюз-90/Зелените, която е част от управляващата коалиция, получава 14% (без промяна спрямо предходното проучване).

Нивото на подкрепа за управляващата Германската социалдемократическа партия (ГСДП) също е без промяна – за нея биха гласували 18% от анкетираните. За Свободната демократическа партия (СвДП) са готови да гласуват 7% от участниците в допитването, а за Левица - 5%.

Нарастващата популярност на АзГ и ниския рейтинг на "Зелени" според експерти се дължи най-вече на скандала в Министерството на икономиката, ръководено от вицеканцлера Роберт Хабек ("Зелени“). Наскоро му се наложи да уволни своя държавен секретар Патрик Грейхен, тъй като стана публично известно, че сестра му, която е в роднинска връзка с друг държавен секретар на министерството, е в борда на берлинския клон на Федерацията за околна среда.

Освен това продължава конфликтът в правителството около противоречивия законопроект за отоплението, иницииран от Хабек. Той предвижда от следващата година всяка новопоставена отоплителна система да работи на 65% с чиста енергия. Законът се счита за важен компонент от плана за превръщане на Германия в неутрална по отношение на климата страна до 2045 г.

.