В сряда 9 ноември, Евро-Средиземноморският сеизмологичен център отбелязва сериозна земетръсна активност около адриатическото крайбрежие на Италия. Начало на тази активност, според Центъра, поставя земетресение с магнитуд 5.6 и епицентър в морската акватория, срещу бреговата ивица между Пезара и Анкона,  съобщава за ИА "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Идентифицираното земетресение е от неголяма дълбочина – до 10 километра под морско ниво, но е усетено освен в Италия включително в Милано и Торино на север, до Неапол и Бари на юг, още в територията на Западни Балкани, та чак до Белград, както и в Южна Австрия и Югозападна Унгария. Според проучванията на италианските колеги, максималната интензивност на въздействие е от V степен (масово усещане и поваляне на предмети) по крайбрежна ивица с дължина около 80 километра и само рядко в района на Анкона са отбелязани леки повреди (пукнатини в некачествени зидове, нарушаване на комини, напукване на вътрешност на домове).

Според Европейския сеизмологичен център 55 вторични труса с магнитуд 2 и по-голям са продуцирани в активираното пространство и близката му околност през изминалото половин денонощие. Това пространство е с размери 35 км в север-юг направление, около 30 км по паралела и от 2 до 12 километра под земната повърхност. За същия период от време детайлният каталог на Националния център в Рим идентифицира 75 афтершока с минимален магнитуд 1.3; 11 от тях са с магнитуди между 3.0 и 4.0, също както по оценки в Европейския център.

Голямата разлика между решенията на цитираните центрове е в локализиране на основните събития – единствен основен трус с магнитуд 5.6 според Европейския център и двойка умереносилни земетресения в началото на активността според Националния сеизмологичен център в Рим – в 07:07 с магнитуд 5.5 и в 07:08 местно време с магнитуд 5.2; вторият трус е генериран на 10-11 километра от началната точка на първия трус.

Няколко от сведенията на очевидци, постъпили в Европейския център, биха могли да спомогнат при разрешаване на дилемата относно основния трус или трусове. От село Фениле, разположено на 34 км югозападно от епицентъра в провинция Пезаро и Урбино в региона Марке на Италия, съобщението гласи: “Два удара с интервал около минута – първият по-силен". В съобщението от Пезаро, на 35 км западно от епицентъра, четем: “три [труса] един след друг" – тук е мястото да споменем, че по всяка вероятност става дума за двата умереносилни шока през минута и най-силният афтершок с магнитуд 4.0, станал 4 минути по-късно при това с огнище само на 2 км под земната повърхност. Не е за пренебрегване и информацията от с.Марота, на 31 км югозападно от епицентъра “Много силен, продължителен; последвано от втори лек удар" – акцентът е върху “продължителен", което подсказва че трусовете са повече от един, а по-лекият удар е от вторичния трус с магнитуд 4.

Направеният коментар при липса на сеизмограмен материал, разрешава дилемата. Изводът е, че главните удари са два. По-нататък може да се предположи следното. Пукнатината, образувала се при първия трус престава да се развива поради среща с нееднородност, която не може да се

разруши. Напреженията, концентрирали се в края й, успяват да преодолеят бариерата след минута и тогава се случва вторият умереносилен трус. И така, колегите от Рим са прави.

И накрая, земетръсният каталог на Италия не отбелязва по тези места минали земетресения с магнитуд 5.5 или по-голям – максималното земетресение в близост след IX-X век до днес е с магнитуд в интервала 5-5.4.