Джеръм Пауъл отказа да изключи рецесия в най-голямата икономика в света, след като Федералният резерв осъществи трето поредно увеличение на лихвения процент с 0,75 процентни пункта и публикува много по-мрачни прогнози, пише Financial Times.

Неблагоприятният коментар на Пауъл за икономиката дойде, след като в сряда Фед сигнализира за намерението си да запази строгата парична политика в борбата с нарастващата инфлация.

"Никой не знае дали този процес ще доведе до рецесия или ако да, колко значителна ще бъде тя", каза Пауъл в отговор на въпрос дали по-високите лихвени проценти ще навредят на икономиката. Избягването на подобен резултат ще зависи от това колко бързо ще намалее инфлацията на заплатите и цените и дали горещият пазар на труда ще започне да се охлажда, добави той.

"Шансовете за меко приземяване вероятно ще намалеят", защото паричната политика трябва да бъде "по-рестриктивна или по-рестриктивна за по-дълго време", предупреди Пауъл по време на пресконференцията след обявяването на повишаването на лихвите.

Изказванията му последваха публикуването на нова "точкова диаграма" на прогнозите на служителите на Фед за лихвените проценти, която затвърди ангажимента на централната банка към подхода "по-високи лихви за по-дълго време". Прогнозата показва, че референтната лихва ще се повиши до 4,4% до края на тази година, преди да достигне връх от 4,6% през следващата година.