Следват реакциите на високопоставени личности от цял свят по повод оставката на Лиз Тръс, която в четвъртък заяви, че подава оставка като министър-председател на Великобритания само шест седмици след назначаването си, информира Reuters.

Ръководителят на персонала на Белия дом Рон Клейн

"Страната ни винаги е имала специални отношения с Обединеното кралство, без оглед на партийната принадлежност на нашия президент или политиката на техния министър-председател. Това ще продължи независимо от това кого ще избере Обединеното кралство. Ще работим в много, много тясно сътрудничество с когото и да е, който наследи министър-председателя Тръс".

Френският президент Еманюел Макрон

"Искаме преди всичко стабилност. В личен план винаги ми е тъжно да видя как някой колега си отива."

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте

"Имах добър контакт с нея, така че в личен план съм огорчен за нея, постигнахме съгласие по цял спектър от възгледи и очаквам с нетърпение да работя с този, който ще бъде следващият ми колега."

Кметът на Лондон Садик Хан

"Тази сутрин чух новината, че моят политически опонент, консервативният министър-председател на Обединеното кралство, е подал оставка. Ако знаех, че организирането на срещата на върха може да доведе до оставката на министър-председателя на Обединеното кралство, щях да я организирам по-рано."