Папа Бенедикт XVI почина на 31 декември, събота, на 96 години. Агенция Reuters събра реакциите на световните лидери на кончината на почетният понтифекс на Римо-католическата църква:

Германският канцлер Олаф Шолц:

"Като "германски“ папа, БенедиктXVI беше специален църковен лидер за мнозина, не само в тази страна. Светът губи формираща фигура на Католическата църква, пряма личност и умен теолог. Мислите ми са с папата Франсиск“.

Маркус Зьодер, премиер на родината на Бенедикт Бавария:

"Скърбим за смъртта на нашия баварски папа. Смъртта на Бенедикт XVI ме трогва дълбоко, както и много хора в Бавария и по целия свят. С него обществото губи един убедителен представител на католическата църква, както и един от най-влиятелните богослови на XX век. В бурни и трудни времена той беше религиозен водач на католическите вярващи. Много хора в родината му ще го помнят с благодарност не само като папа Бенедикт XVI, но и като скромен пастор ... Неговото няколкодневно посещение в Бавария като нов папа, изразяващо любовта  към страната и нейния народ, е незабравимо. Той винаги е носел родината си в сърцето си.“

Италианският премиер Джорджия Мелони:

"Бенедикт XVI беше великан на вярата и разума. Човек, влюбен в Господа, който постави живота си в служба на Универсалната църква и говори и ще продължи да говори на сърцата и умовете на хора с духовната, културна и интелектуална дълбочина на неговия Магистериум. Християнин, пастор, теолог: велик човек, когото историята няма да забрави.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш:

 "Принципен във вярата си, неуморен в стремежа си към мир и решителен в защитата на човешките права, той беше духовен водач на милиони по света и един от водещите академични теолози на нашето време... Неговите мощни призиви за солидарност с маргинализирани хора навсякъде и неговите призиви за преодоляване на разширяващата се пропаст между богати и бедни са по-актуални от всякога."

Френският президент Еманюел Макрон:

Мислите ми са към католиците във Франция и по света, опечалени от кончината на Негово Светейшество Бенедикт XVI, който работи с цялата си душа и интелигентност за един по-братски свят“.

Полският президент Анджей Дуда:

"Папа Бенедикт XVI отиде в Дома на нашия Отец. Днес светът загуби един от най-великите теолози на XX и XXI век, близък сътрудник на Св. Йоан Павел II. Неговият живот, дела и пастирско служение са пътепоказател сред многото криволичещи и измамни пътища на съвремието. Почивай в мир".

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро:

"Въпреки че неговият понтификат беше кратък, той оставя огромно наследство за Католическата църква, за всички християни и за човечеството... В защита на истината на Евангелието той безстрашно критикува грешките на така наречената "теология на освобождението“, която възнамерява да смеси християнството с погрешни концепции на марксизма."

Ирландският премиер Лео Варадкар:

"Ръководейки католическата църква в продължение на почти десетилетие, син на полицай и готвач, първият германец, избран за папа от хиляда години, той в крайна сметка беше "смирен работник в лозето Господне“.

Римокатолическият архиепископ на Уестминстър кардинал Винсънт Николс:

"Той ще бъде запомнен като един от великите теолози на XX век. Спомням си с особена обич забележителното папско посещение в тези земи през 2010 г.“

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил:

"Абсолютният авторитет на Бенедикт XVI като изключителен теолог му позволи да направи значителен принос за развитието на междухристиянското сътрудничество... и за защитата на традиционните морални ценности.

"По време на папството на Бенедикт XVI отношенията между Руската православна църква и Римокатолическата църква се развиха значително в духа на братско сътрудничество и желанието за взаимодействие за това как да се преодолее понякога болезненото наследство от миналото.“

Британският премиер Риши Сунак:

"Той беше велик теолог, чието посещение в Обединеното кралство през 2010 г. беше исторически момент както за католиците, така и за некатолиците в нашата страна. Моите мисли са с католиците в Обединеното кралство и по света днес.“