Много научни изследвания преувеличават ползите за здравето от поемането на умерени количества алкохол. Всъщност дори рядкото му използване няма терапевтичен ефект. Това увери Тим Стокуел, изследовател от Канадския институт за изследване на употребата на вещества към Университета на Виктория, пред изданието The ​​Conversation.

Отбелязва се, че широко разпространеното вярване в съществуването на полезни свойства на алкохолните напитки се появява през 80-те години на миналия век. По това време учените откриха т.нар. френски парадокс.  Това явление се крие в относително ниското разпространение на сърдечно-съдови заболявания и рак сред жителите на Франция с висококалорична диета и изобилие от мазнини. Учените излагат различни хипотези, за да обяснят този феномен, а според най-разпространеното мнение причината за френския парадокс е редовната консумация на сухо червено вино от гражданите на тази страна.

Според Тим Стокуел предполагаемите ползи от алкохолните напитки са били обект на изследване многократно. Много от тях обаче преувеличават ползите от умереното пиене поради методологични недостатъци, известни като пристрастност при подбора. Пристрастие при избора е изкривяване на данните, причинено от начина, по който са избрани участниците в проучването.

Специалистът е на мнение, че с влошаване на здравословното състояние (особено в напреднала възраст) хората често намаляват консумацията на алкохол. В същото време, според проучванията, резултатът от консумацията на алкохолни напитки - подобряване на здравето, може да бъде оправдан от факта на наличието на малки дози алкохол в диетата. Това води до погрешното заключение, че малките количества алкохол са полезни.

Също така, сравняването на относително здрави умерени пиячи с тези, които никога не са пили алкохол поради хронично заболяване, може погрешно да припише терапевтични ефекти на употребата на алкохол.