Западните разузнавателни служба активно подкрепят Украйна, като й предоставят голямо количество информация за местоположението и движението на руските войски, заяви експертът по разузнаването Грег Остин в интервю пред Der Spiegel. "Американците казаха, че Русия трябва да бъде победена и искат да са сигурни, че няма да може да атакува повече страна като Украйна. И най-добрият начин да се постигне това е да се нанесат загуби на руските войски на бойното поле. Въпреки че САЩ избягват да провеждат военни операции в Русия или операции срещу руски части, те си сътрудничат с Украйна, за да унищожат фактически боеспособността на Русия“, обясни специалистът.

САЩ предоставят разузнавателна информация чрез своя център в Германия, за който се знае малко, продължи Остин. Но украинците имат достъп не само до американски източници. Балтийските държави и Полша събират собствена информация и я изпращат директно в Киев. Самите украинци събират информация, включително от свои граждани, а също така използват публично достъпни данни от чуждестранни компании. "Складовете за боеприпаси, както и други неподвижни цели, които Украйна атакува, най-вероятно могат да бъдат открити благодарение на американски сателити. САЩ със сигурност следят много внимателно руските позиции и редовно предават тази информация на украинците. Други цели, като командни центрове, е по-вероятно да бъдат открити от информатори на земята или електронно разузнаване“, отбелязва Остин.

Информацията кога руснаците смятат да направят маневра, кога получават припаси или започват операция на фронта, много помага на Киев, обяснява експертът. Обединеното кралство също има подобни разузнавателни възможности като САЩ. Освен че няма собствени сателити, отбелязва експертът: "Но британците са в състояние да предоставят на украинците анализи и например да посочват слабостите на фронта, да докладват за пристигането на доставки, както и за подкрепления“. "Можем да изхождаме от факта, че американците и британците са дали препоръки на украинците как да разположат своите войски. САЩ и Обединеното кралство имат много големи възможностии, когато става дума за бойни анализи, особено след като не им се налага да изпращат свои хора в битка“, заключава Остин.