Председателят на комисията по разузнаване към Камарата на представителите на САЩ Майк Търнър е призовал администрацията на Джо Байдън да реагира на "вече ескалиращия" конфликт след иранската атака срещу Израел, като е заявил, че Иран ще нанесе нов удар. "Със сигурност това е ескалация", е заявил републиканецът от Охайо в интервю за NBC News.

Търнър e подчертал, че "на този етап" не смята, че САЩ трябва да се ангажират с преки военни действия срещу Иран, но призова администрацията на Байдън да признае съществуващия риск.

"Мисля, че това, което Съединените щати трябва да направят, е да разберат, че Иран вече е направил следващата стъпка, като е разбрал, че получава от Съединените щати разрешение да атакува Израел директно от иранска земя", е допълнил той, обвинявайки администрацията, че "не е успяла да каже, че има червена линия".

Малко по-рано Джо Байдън е информирал израелския премиер Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да участват в израелска контраатака срещу Иран, според CNN и Wall Street Journal, които се позовават на високопоставени американски служители, според които Байдън е коментирал пред израелския министър-председател, че "отговор не е необходим".

"САЩ ще продължат да помагат на Израел да се защитава, но не искат война с Иран", е допълнил говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби пред ABC News.

"Ние не се стремим към ескалация на напрежението в региона. Не се стремим към по-широк конфликт", е подчертал Кърби.