Следователи от Конгреса търсят десетки скъпи сувенири, подарени на бившия президент Доналд Тръмп и членовете на семейството му от чужди правителства, според трима души, запознати с въпроса, пише The Washington Post.

Надзорният комитет на Камарата на представителите е поискал помощ за намирането на предметите от Националния архив, който е сред агенциите, натоварени да съхраняват президентски подаръци, казват двама от събеседниците на изданието.

Еклектичният списък варира от стикове за голф, подарени на Тръмп от японския премиер Шиндзо Абе до футболна топка за Световното първенство през 2018 г., подарена от руския президент Владимир Путин, позлатен медал на Хор, древноегипетския бог с глава на сокол, подарена от президента на Египет , голяма картина на Тръмп от президента на Ел Салвадор и медал за 6400 долара на крал Абдулазиз ал Сауд, церемониална чест от Саудитска Арабия, според човек, запознат с въпроса, който говори при условие за анонимност.

Десетките подаръци са на обща стойност около 50 000 долара или повече, според хора, запознати с искането. Комисията е поискала от архивите да проверят дали подаръците са сред предметите, прехвърлени там от Белия дом в края на президентството на Тръмп, както се изисква от закона, според запознати с искането. Комитетът също така търси записи от екипа на Тръмп за воденето на документация, каза съветник на Тръмп.

Не е ясно защо Комитетът за надзор отправя искането за тези конкретни елементи; говорител на комисията отказа коментар, освен да каже, че разследването продължава. Архивите също отказаха коментар и не е ясно къде се намира агенцията в процес на намиране на тези предмети и кои подаръци, ако има такива, в списъка са правилно отчетени.

Говорител на Тръмп не отговори на искане за коментар, нито служители, които се занимаваха с подаръци в администрацията на Тръмп.

Претърсването идва в момент, когато Тръмп е изправен пред разследване на ФБР за това дали той и неговите помощници са боравили неправилно със секретни документи, след като агенти са намерили множество записи в дома му в Мар-а-Лаго, включително изключително чувствителни разузнавателни данни относно Китай и Иран.