Разследващите органи в Руската федерация са повдигнали обвинения на Евън Гершкович, журналист от московското бюро на Wall Street Journal, който беше задържан по обвинения за шпионаж, съобщава неназован източник на Интерфакс.

"Гершкович е обвинен", съобщава руската медия. Обвинението е в шпионаж (чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация).

Според разследването журналистът, "действайки по указание на американската страна, е събрал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на руския военно-промишлен комплекс“.

За задържането на американския гражданин Гершкович, роден през 1991 г., беше съобщено на 30 март от Центъра за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация. Същия ден Лефортовският съд на Москва, по искане на следствието е арестувало журналиста до 29 май.

Както заявиха от ФСБ, Гершкович е бил задържан в Екатеринбург "при опит да получи секретна информация“. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков по-късно заяви, че журналистът е бил "хванат на местопрестъплението “ .