Разследващите органи на ФРГ са постигнали пробив в разкриването на отговорните зад атаката срещу газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". След съвместно проучване на телевизионния канал ARD, политическото предаване ARD Kontraste и изданията SWR и ZEIT, в хода на разследването е било възможно да се реконструира до голяма степен как и кога е била подготвена атаката. Следите водят в посока Украйна. Разследващите обаче все още не са открили доказателства кой е поръчал извършването на саботажа. В нощта на 26 септември 2022 г. три от четирите разклонения на газопроводите "Северен поток“ бяха унищожени след експлозии по дъното на Балтийско море.

По-конкретно, според информация от ARD, ARD Kontraste, SWR и ZEIT, следователите са успели да идентифицират лодката, за която се твърди, че е била използвана за тайната операция. Става въпрос за яхта, наета от компания, базирана в Полша, очевидно собственост на двама украинци. Според разследването секретната операция в морето е извършена от екип от шестима души - петима мъже и една жена. Съответно групата се е състояла от капитан, двама водолази, двама техни помощници и лекар, за които се твърди, че са транспортирали експлозивите до местопрестъпленията и са ги поставили там. Засега  не е ясна националността на извършителите. Извършителите са използвали професионално подправени паспорти, които са представили при наемането на плавателния съд.

Според разследването екипът е отплавал от Рощок на 6 септември 2022 г. Уточнява се, че оборудването за секретната операция е транспортирано предварително до пристанището с товарен камион. Следователите впоследствие успяват да открият лодката отново на следващия ден на остров Виек, а по-късно на датския остров Кристиансо, североизточно от Борнхолм. След това яхтата е върната на собственика - непочистена. Така са намерени следи от експлозиви на масата в кабината. Твърди се, че западна тайна служба е изпратила сигнал до европейските партньорски служби през есента, т.е. малко след унищожаването на газопроводите, съгласно която който украински командос е отговорен за експлозиите. След това се твърди, че е имало допълнителни разузнавателни индикации, че проукраинска група може да бъде отговорна.

Медиите са разговаряли с източници в няколко страни за своите разследвания. Органите за сигурност в Германия, Дания, Швеция, Нидерландия и САЩ са участвали в разследването на унищожаването на тръбопроводите. В Германия главният прокурор отговаря за разследването, което е възложено както на Федералната криминална полиция, така и на Федералната полиция. Дори следите да водят към Украйна, разследващите все още не са успели да открият кой е наел заподозряната група извършители. В международните среди по сигурността не е изключено да става дума и за операция под фалшив флаг. Това означава, че може да са били умишлено поставени следи, които да сочат Украйна като виновник. Разследващите обаче очевидно не са открили доказателства, които да потвърждават подобен сценарий.

Украинското правителство засега не е коментирало информацията. Главният прокурор на ФРГ също отказа коментар. Говорител на германското правителство заяви, че само "преди няколко дни" Швеция, Дания и Германия "информираха Съвета за сигурност на ООН, че разследванията продължават и че все още няма резултати".