Прокуратурата на окръг Фултън в Джорджия предостави имунитет на най-малко осем души, разследвани за заговор за отмяна на гласуването в Джорджия на президентските избори през 2020 г., според съдебна документация, предаде Reuters.

Очаква се окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис да разкрие това лято дали бившият президент Доналд Тръмп и други ще бъдат обвинени в престъпления, свързани с намеса в изборите през 2020 г.

Адвокатът Кимбърли Бороуз Деброу, представляващ 10 от 16-те заподозрени фалшиви избиратели, за които се предполага, че може да са гласували за Тръмп, въпреки че демократът Джо Байдън спечели в Джорджия и правото на всичките 16 гласа в избирателната колегия на щата.

Деброу е заявил в съдебна документация, че прокурорите са "направили действителни, писмени предложения за имунитет на тези осем избиратели през април 2023 г., но не и на останалите двама“. Това е довело до смяна на адвокатите на подсъдимите с имунитет, е заявено от Деброу в документацията.

Също в документацията Деброу заявява: "Всичките осем избиратели, на които беше предложен имунитет, приеха“.

С имунитет пред съда тези осем ще могат да свидетелстват срещу всеки обвиняем.

Разследването на Уилис започна скоро след записано телефонно обаждане от януари 2021 г., в което Тръмп е поискал от висшия служител на изборите в Джорджия да "намери“ гласовете необходими, за да отменят победата на Байдън.

Тръмп, който се стреми да бъде номиниран за президент на републиканците през 2024 г., отрече да е извършил нарушение и обвини Уилис, че го е набелязал за политическа изгода.

Тръмп стана първият недействащ президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения, когато прокурорите в Ню Йорк го обвиниха на 30 март за предполагаемо фалшифициране на бизнес записи, свързани с тайни парични плащания, направени на порнозвезда, която твърди, че е имала връзка с него.

Той е изправен пред други разследвания, включително две разследвания на Министерството на правосъдието на САЩ за боравенето му с класифицирани материали след напускането на Белия дом и усилията му да промени резултатите от изборите през 2020 г.