35-километровото разширение на граничната ограда между Гърция и Турция по река Марица ще бъде завършено през следващите 10 месеца. Това обяви министърът на гражданската защита Такис Теодорикакос пред гръцката телевизия Skai, предава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Изпълнителят на разширението вече е избран и проектът ще тръгне, след като го одобри Сметната палата, изтъкна той.

Това ще струва общо 100 милиона евро, платени от държавния бюджет, но страните от ЕС "трябва да разберат, че границите на Марица не са само границите на Гърция, те са границите на Европа с Турция“, подчерта Теодорикакос. Той изрази надежда, че поне някои страни-членки на ЕС ще допринесат за част от разходите.

Министърът спомена опустошителните земетресения в Турция на 6 февруари и помощта, изпратена от гръцкия народ и държавата. "Всички помагат на Турция да се изправи отново на крака", отбеляза той, като добави, че "има опасност целият този проблем да се превърне в нов силен миграционен натиск“. Теодорикакос увери, че гръцките граници, особено при Марица, са неприкосновени и "нищо не може да ги премине“.