В социалната мрежа Х бе публикувано видео от момента на отвличането на товарния кораб Galaxy Leader в южната част на Червено море.

Йеменските бунтовници взеха на абордаж плавателния съд с българи на борда в неделя, 19 октомври. По-рано бе пояснено, че капитанът и старши помощник-капитанът на кораба са наши сънародници. Сред 25-членния екипаж има още граждани на Румъния, Украйна, Филипините и Мексико.

Reuters цитира изявление от собственикът на Galaxy Leader, съгласно което плавателният съд се намира в пристанището на йеменския град Ходейда. Корабът е нает от японската Nippon Yusen.

"Впоследствие всички комуникации с кораба бяха загубени“, се казва в изявление на регистрираната на остров Ман компания Galaxy Maritime Ltd.

"Компанията, като корабен концерн, няма да коментира повече политическата или геополитическата ситуация“, се подчертава в разпространения текст.

"Собствениците и мениджърите смятат, че отвличането на този кораб представлява грубо нарушение на свободата на преминаване за световния флот и сериозна заплаха за международната търговия“, обобщават от Galaxy Maritime.

Добавя се, че "основната грижа в този момент е безопасността и сигурността на 25-те членове на екипажа, задържани от извършителите на това престъпно деяние“.