101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ, разположена в Европа, е готова да навлезе в Украйна в случай на по-нататъшна ескалация между Москва и Киев или атака срещу някоя от страните от НАТО. Това съобщи в петък американският телевизионен канал CBS, позовавайки се на командването на военната част.

Миналото лято Вашингтон обяви първото по рода си за последните 80 години прехвърляне на споменатата част в Европа като част от укрепването на източния фланг на НАТО. По данни на CBS става дума за 4,7 хиляди военнослужещи. Журналистите на телевизионния канал интервюираха заместник-командира на дивизията - бригаден генерал Джон Любас, и полковник Едуин Матайдесе, командващ втора бригада на дивизията. "Готови сме да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО“, увери Любас пред медията.

На свой ред Матайдес отбеляза, че неговият отряд, разположен в Румъния, е по-близо до украинска територия от всички други сили на САЩ и "следи отблизо“ действията на руската армия, "изграждайки цели за обучение“ и провеждайки учения, които "точно повтарят това, което се случва“ в Украйна.

В същото време, отбелязва CBS, Любас и Матхайдес "многократно са заявявали, че винаги са "готови за битка дори днес“и въпреки че са там (в Европа), за да защитават територията на НАТО, в случай на ескалация на военни действия или каквито и да е атаки срещу НАТО, те са напълно готови да преминат границата с Украйна“.