Командир от Въоръжените сили на Украйна разкри пред американския телевизионен канал CNN подробности за това как неговата бригада е свалила една от най-модерните руски балистични ракети – "Кинжал“ използвайки произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана Patriot.

На 16 май Украйна обяви, че нейните сили за ПВО успешно са прихванали шест от руските хиперзвукови ракети "Кинжал“. "Отговорни“ за успеха са командирът Сергей Яременко и неговата 96-та противовъздушна ракетна бригада. Първоначално обаче те не са осъзнавали, че са поразили едно от най-силните оръжия на Русия, отбелязва телевизията.

"Честно казано, разбрах, че сме свалили "Кинжал“ едва след като експертни анализатори прегледаха останките“, призна Яременко пред Army Inform, уебсайт на Министерството на отбраната в Киев.

Когато Русия започва нападението, "16 балистични цели прелетяха от различни посоки, повечето от тях насочени към системата Patriot“, разказва командирът.

"Винаги се гордея с подчинените си, но този път дори аз бях шокиран от тяхната издръжливост. Хората разбраха, че балистичните ракети се движат директно към тях“, продължи той.

"Те не изпаднаха в паника нито за секунда, действаха по координиран и организиран начин, споделяха цели в различни сектори и гарантираха тяхното унищожаване на минимален обхват, достатъчно висок, за да се намали вероятността от увреждане на инфраструктурата“.

Яременко увери, че всички са се развълнували, когато всички цели най-накрая са били унищожени и въздушното пространство е обявено за свободно. По-късно са научили, че сред поразените снаряди има шест "Кинжали“.

Изтощителната отбрана доказва стойността на системата Patriot за Украйна, удържайки се дори срещу оръжия, които Москва позиционира като невъзможни за борба, казва Яременко.

"Кинждал-47“ бе "рекламирана“ от руския президент Владимир Путин и неговата армия като пример за модернизиран ракетен арсенал на Москва, твърдейки, че нейната хиперзвукова скорост я прави изключително труден за прихващане. Тя има обсег от около 2000 километра, така че може да бъде изстреляна далеч от бойното поле, обяснява медията.

Движи се със скорост около 10 пъти по-висока от тази на звука и произлиза от балистичната ракета "Искандер“ с по-малък обсег. Носи бойна глава от близо 500 килограма.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че е унищожило произведена в САЩ система за противовъздушна отбрана Patriot в хода на нападението от 16 май, въпреки че Украйна заяви, че е унищожила всички руски ракети при ударите рано сутринта.

Американски служители инспектираха системата и увериха, че щетите са "минимални“, съобщи по-рано CNN. Не е ясно дали системата е била повредена от действителен ракетен удар или падащи отломки.