Кабинетът на новия премиер на Обединеното кралство Риши Сунак няма да съкращава бюджета на Министерството на отбраната на страната, но поради инфлацията в реално изражение той ще бъде намален, отбелязва британският вестник The Daily Telegraph.

Министерството на финансите ще обяви следващата седмица, че всички разходи на министерствата за следващите две години ще останат на договорените през 2021 г. нива. Според вестника бюджетът на британското военно ведомство в парично изражение ще нарасне от 47,9 млрд. паунда през 2022 г. на 48 млрд. през 2023 г. През 2024 г. цифрата ще бъде 48,6 милиарда паунда. В същото време инфлацията, която в момента във Великобритания е около 10%, "изяжда" проектобюджетите за следващите години.

"Отчитането на тези показатели означава реално намаляване на разходите за отбрана през тези години“, обобщава вестникът.

Предшественикът на Сунак Лиз Тръс обеща да увеличи разходите за отбрана до 3% от БВП до 2030 г. Новият министър на финансите Джереми Хънт ще представи средносрочния финансов план на правителството на 17 ноември. В  него може да бъде заложено повишаване на данъците и съкращения на държавните разходи, включително за отбрана, с цел покриване на бюджетния дефицит.

Централната банка на Англия повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта до 3% от 2,25%. Регулаторът също така обяви, че икономиката на Обединеното кралство е навлязла в рецесия, която се очаква да продължи през цялата 2023 г. и първата половина на 2024 г. Годишната инфлация във Великобритания през септември достигна 10,1%. Централната банка прогнозира ускоряване на годишната инфлация през четвъртото тримесечие на тази година до 11%, а в близко бъдеще ръстът на цените ще надхвърли 10%.