Делегации от различни страни и организации, присъстващи на мирната среща на върха за Украйна в Джеда, Саудитска Арабия, се съгласиха да продължат да работят заедно за "постигане на траен мир в региона“, съобщиха саудитските държавни новини в неделя, но не бяха разкрити конкретни развития, пише CNN.

"Участниците се съгласиха относно важността на продължаването на международните консултации и обмена на мнения, за да се изгради обща основа, която ще проправи пътя към мира. Те също така подчертаха колко е важно да се възползваме от възгледите и положителните предложения, направени по време на тази среща“, се казва в изявление на Саудитската Прес Агенция.

В изявления в неделя ръководителят на президентската канцелария на Украйна нарече преговорите "продуктивни" и "изключително честни и открити", докато руският заместник външен министър отхвърли преговорите като "обречени" да предотвратят значими развития.

Липсата на каквито и да било конкретни резолюции, обявени след преговорите, не е изненада, тъй като официалните лица имаха умерени очаквания, отбелязва CNN.

Срещите, които не включваха представители на Русия, бяха разглеждани най-вече като средство за определяне на бъдещи рамки. Те също бяха разглеждани като място за потенциално спечелване на подкрепа за мирните предложения на Киев отвъд основните му западни поддръжници като Съединените щати и Обединеното кралство: Срещите включваха представители от развиващи се страни и от световни сили, които се стремяха да проектират различни степени на неутралитет в конфликта, като Китай и Индия.

Украйна и Русия остават публично ангажирани с предпоставките за преки преговори, които другата страна намира за неприемливи.