С подкрепата на Евроюст и Европол властите във Велокобритания и България предприеха действия срещу организирана престъпна група (ОПГ), занимаваща се с трафик на български жени с цел сексуална експлоатация, съобщиха от Евроюст.

При съвместна акция са задържани девет заподозрени лица и са извършени осем претърсвания. Евроюст подпомогна властите при създаването и финансирането на съвместен екип за разследване по случая.

Разследването на престъпната мрежа е започнало в Обединеното кралство през ноември 2021 г. Твърди се, че заподозрените са използвали уязвими български жени, чиито доверие са спечелили. Транспортирали са ги до Обединеното кралство, където са ги принуждавали да се занимават с проституция и разпространение на наркотици в Лондон и околностите.

Властите смятат, че приходите от престъпната дейност са изпрани от ОПГ чрез бизнеси и активи във Великобритания и България.

По време на съвместна акция на 26 април са арестувани девет души. Извършени са общо осем обиска на къщи, по четири във всяка страна. Иззето е имущество за над 1,1 млн. евро, (2.15 млн. лева), включително пари в брой, превозни средства на висока стойност и вещи. Пет жертви вече са идентифицирани и изведени.

Случаят е открит от Евроюст през януари 2022 г. по искане на властите на Обединеното кралство. През юни 2022 г. е създадена съвместна група между властите на Обединеното кралство и България с подкрепата на Евроюст. Агенцията организира две координационни срещи за улесняване на съдебното сътрудничество.

Европол подкрепя този случай от 2021 г., като улеснява обмена на информация между участващите органи и предоставя аналитична подкрепа. Служител на Европол е командирован в България в деня на акцията, за да помага на разследващите, в което са участвали Окръжна прокуратура Плевен и Главна дирекция за борба с организираната престъпност.