Международно сътрудничество, предизвикано от вълната от престъпни убийства в Гърция, е помогнало за разбиването на престъпна мрежа, чиито членове са обвинени в извършването на над 60 убийства в цяла Европа през последното десетилетие, предава Reuters.

Повече от 39 души, главно от Сърбия и Черна гора, но също и от Албания и Румъния, са идентифицирани по подозрение за участие в престъпна организация, според съдебни документи. 17 от тях са в затвори в Сърбия, Черна гора и Турция.

"Кланът Котор“, създаден през 2010 година в Черна гора и замесен в трафика на наркотици по целия свят, се раздели на две съперничещи си групи - Кавач и Скаляри, през 2014 година след спор за неуспешна операция за трафик на наркотици в Испания.

"Войната между двете групировки доведе до най-малко 60 убийства в цяла Европа“, поясни началникът на полицията в Атина Фотиос Дуицис.

Четирима членове от Сърбия и Черна гора са пристигнали Гърция през 2019 година в търсене на скривалище. Те са били убити година по-късно от членове на съперничещата група, допълниха полицията.

Властите в Гърция са потърсили помощ от Сърбия и от Европол и европейската правоприлагаща агенция установила, че членовете на бандата използват приложение за изпращане на криптирани съобщения, които автоматично се самоунищожат.

Европол и полицията във Франция, Нидерландия и Белгия са организирали операция за получаване на достъп до приложението и в него са открили доказателства, свързани с убийствата в Гърция.

Дуицис похвали сътрудничеството и обмена на информация между европейските полицейски органи, като изтъкна Сърбия за нейната ключова помощ.