В Германия се проведе 11-то заседание на Контактната група по отбраната във формат "Рамщайн". Американският министър на отбраната Лойд Остин и американският генерал Марк Мили проведоха брифинг за резултатите от срещата, цитират от РБК-Украйна.

- Лойд Остин заяви, че участниците във формата "Рамщайн" са подкрепили предоставянето на Украйна на боеприпаси за противовъздушна отбрана.

- Украинският министър на отбраната Олексий Резников даде подробности за ситуацията на фронта и информира съюзниците какво ще се случи през следващите месеци.

- Става ясно, че Украйна е получила 55 милиарда долара помощ от съюзниците, стотици танкове и бронирани машини.

- Ще бъдат проведени обучения за танкисти, както и обучение за системи за противовъздушна отбрана.

- Съюзниците разработват следващия пакет от военна помощ. Партньорите и съюзниците са готови да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

- Членовете на коалицията се срещнаха в едноименната военновъздушна база "Рамщайн" в Германия. Срещата се състоя почти на годишнината от първата среща на формата  на 26 април 2022 г. 

- Пентагонът обяви "практическа" дискусия за спешните нужди на Украйна.

- Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за солидни решения.

- Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, след двустранни преговори с ръководителя на Пентагона, отбеляза, че врагът ще почувства последствията от постигнатите споразумения.

- Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че дискусията за украинските изтребители F-16 продължава.