Четирима лидери на политически партии от албанския блок в Северна Македония ще пътуват до Тирана за "вечерен коктейл“ с премиера на Албания Еди Рама, съобщава скопската телевизия "Телма“, като уточнява, че единствено председателят на БЕСА е отказал поканата. От партията обаче поясниха, че Билал Касъми ще проведе отделна среща с Рама.

Темата, която ще бъде обсъдена на срещата, не се разкрива, "правителството мълчи по този въпрос“, коментира телевизията. Според източници обаче коктейлът е "неофициална междупартийна среща“ и че основен приоритет на правителството е успешното приключване на преговорите за членство в Европейския съюз. "Няма отговор на въпроса дали премиерът Димитър Ковачевски се е свързал с колегата си Рама, за да разбере каква е идеята за срещата и какви теми има в дневния ред, още повече че трима от поканените ръководят партии, които участват в сегашния състав на правителството“. Македонската политическа общественост е внимателна, тъй като т. нар. Тиранска платформа се появи след предишната среща на албанските партии в Северна Македония с Рама точно преди шест години. "Демократичен съюз за интеграция“, БЕСА и "Алианс на албанците“ публикуваха декларация от седем точки за "общ дневен ред с множество цели във всеки следващ правителствен мандат“.

За говорителя на ДСИ Буяр Османи обявената среща не е конспирация, защото е "новогодишна, на която ще се обменят мнения за ситуацията в региона, евроинтеграцията и други въпроси“.