Министър-председателят на Албания Еди Рама обвини Гърция в "измама", за да влезе в Европейския съюз – при това само часове преди да се срещне с колегата си от Атина Кириакос Мицотакис за форума ЕС-Западни Балкани в Тирана, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.

"Процесът на интеграция е индивидуален, основан на заслуги. Трябва да изпълним стандартите за критерии за домашна работа и това не е изпит, на който трябва да мамим. Дори, дори ако професорите са много склонни да ви дадат изход“, каза Рама в интервю за Euractiv. Помолен да назове "някои съседни страни“, които са "мамили в миналото“, Рама отговори: "Гърция“.

Коментарите на Рама бяха направени часове преди Мицотакис да пристигне в Тирана, за да присъства на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която събира държавните глави на ЕС-27 и шесторката от Западните Балкани, както и високопоставени европейски служители.

Гръцкият премиер, който е придружен от първия дипломат на Атина Никос Дендиас и заместник-министъра на външните работи Костас Фрагогианис, трябва да се срещне с Рама по-късно през деня, както и с президента на Албания и председателя на парламента.

В коментар преди пътуването си до Тирана Мицотакис заяви, че очаква с нетърпение разговори за укрепване на двустранните отношения със съседната страна. Дипломатически източници предполагат, че споразумението за морските граници се очаква да бъде на първо място в дневния ред на преговорите на гръцката делегация.