Новата ракетна система на Елон Мъск се завърна на Земята по време на революционния четвърти изпитателен полет, който завърши с първото в историята меко кацане на Starship в океана, пише ВВС.

Целта беше горната част на ракетата да се върне контролирано в атмосферата и след това да се откаже в Индийския океан.

Но високата 121 метра ракета Starship стигна много по-далеч, като се спусна почти непокътната чак до морската повърхност. 

"Спускането се потвърждава! Поздравления за целия екип на SpaceX за вълнуващия четвърти летателен тест на Starship!", написаха от компанията в социалната мрежа X.

По-рано по време на полета ускорителната част на ракетата е била свалена обратно в Мексиканския залив.

Това също е голяма крачка напред в сравнение с предишните тестови полети, когато ускорителната част се разрушаваше по време на полета.

Това е четвъртият изпитателен полет в програмата на SpaceX за разработване на космически кораби Starship и до момента е най-значимият.

Той дава възможност на компанията да постигне по-нататъшен бърз напредък.

"Starship измина целия път до меко кацане в океана, въпреки загубата на много елементи и повредената клапа! Поздравления за екипа на SpaceX за епичното постижение", написа Иллон Мъск в социалната мрежа X.

Корабът Starship превъзхожда всички предишни ракетни системи.

33-те двигателя в основата му произвеждат 74 меганютона тяга. В контекста на това, най-голямата ракета на Американската космическа агенция (НАСА) - Space Launch System (SLS) - произвежда 39 меганютона при излитане от площадката, а това е с над 20 % повече, отколкото можеше да произведе старата система на космическата совалка.

Ако инженерите на SpaceX успеят да усъвършенстват Starship, тя ще бъде революционна.

Предвижда се Starship да може да се използва напълно и бързо за многократна употреба, да функционира подобно на самолет, който може да се зарежда с гориво и да се връща във въздуха в кратък срок.

Тази способност, както и височината, позволяваща извеждането на повече от сто тона в орбита с едно зареждане, което ще намали радикално разходите за космическа дейност.