Главният изпълнителен директор на "Райънеър“ Майкъл О‘Лиъри заяви, че ерата на евтините билети от 10 евро е завършила и че нискотарифният превозвач вече няма да предлага полети на най-ниските цени поради нарастващите разходи за гориво.

Средната цена на самолетен билет ще се повиши от около 40 евро миналата година до около 50 евро през следващите пет години, съобщи О'Лиъри пред BBC, но изрази увереност, че хората ще продължат да летят често, въпреки растящите разходи.

Нарастващите цени на енергията, които повишават цените на самолетните билети, също увеличават сметките за електричество на домакинствата, намалявайки разполагаемите доходи на хората.

Ръководителят на "Райънеър“ е на мнение, че въпреки това клиентите няма да намалят броя на полетите, а ще търсят по-евтини варианти.

"Смятаме, че хората все още ще летят много.Мисля, че хората ще станат много по-чувствителни към цените“, смята той.

ВВС отбелязва, че търговските полети сега представляват около 2,4 процента от глобалните емисии на CO2, а авиационният сектор е изправен пред натиск да намали въздействието си върху климата чрез кампания за убеждаване на хората да преминат към железопътен и автомобилен транспорт.

О'Лиъри обаче твърди, че пътищата и транспортът допринасят повече за общите емисии на CO2 и че фокусът върху намаляването на емисиите от въздушния транспорт е погрешен.

По думите му, "Райънеър“ инвестира в по-ефективни самолети и заключи, че най-голямото намаляване на използването на изкопаеми горива ще дойде от преминаването от бензинови и дизелови към електрически пътни превозни средства.

Превод и редакция: Иван Христов