Атаката срещу петролна рафинерия в руския регион Татарстан е съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна и Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна. Това съобщиха информирани източници пред кореспондент на УНИАН.

По-конкретно, според събеседниците на агенцията, украински дрон с голям обсег е ударил първична нефтопреработвателна установка в рафинерия в Нижнекамск, след което там е избухнал пожар. Капацитетът на тази инсталация е 8 милиона тона нефт, което е 2,6% от общото годишно рафиниране на Руската федерация годишно. Освен това, този завод е една от 5-те най-големи петролни рафинерии в Русия.

"Продължаваме систематично да работим, за да гарантираме, че Русия има все по-малко възможности да финансира своята агресивна война срещу Украйна. Ще продължим да спираме кислорода на страната-бензиноколнка, за да сведем до минимум потока от петродолари във военния бюджет на Руската федерация“, отбеляза източникът.

По-рано медиите съобщиха, че е бил атакуван завод за сглобяване на дронове в Русия, който се намира на хиляди километри от Украйна. По-специално беше атакуван завод за сглобяване на безпилотни самолети камикадзе от типа "Шахед", които руснаците наричат ​​"Геран-2". Твърди се, че в резултат на удара има значителни разрушения на производствени съоръжения.