Европейските страни трябва да "увеличат инвестициите в производството на боеприпаси" срещу военна заплаха от Русия в случай, че САЩ не могат да подкрепят ефективно Европа, според доклад на Кралския институт на обединените служби за изследвания в областта на отбраната и сигурността (RUSI).

В своя материал професор Джъстин Бронк, старши научен сътрудник по въздушни сили и технологии във военните науки в RUSI, твърди, че членовете на НАТО трябва да "създадат структури за въоръжаване срещу ключови мисии, за да възпрат убедително Русия да използва сблъсъка между САЩ и Китай като възможност да наруши член 5 в Европа".

Бронк смята, че макар съюзниците от НАТО да са били "разбираемо заети с необходимостта да подкрепят Украйна", броят на краткосрочните предизвикателства е "отклонил политическото и общественото внимание от нарастващата опасност от още по-сериозен конфликт през следващите години".

"Казано по-просто, Русия вече е прехвърлила икономиката си на военна основа, производството в САЩ не е достатъчно, за да попълни собствените си запаси и да задоволи нуждите на Украйна, а европейските страни се опитват да управляват все по-опасна ситуация от неустойчива отбранителна и индустриална позиция в мирно време", допълва той.

Професорът предупреждава, че американската армия "все повече се сблъсква със заплаха, която не може да преодолее, от страна на китайските сили в Индийско-Тихоокеанския регион", а в случай на сблъсък между двете държави "Европа ще остане уязвима за едновременна военна агресия от страна на Русия".

Той отбелязва, че Европа, с изключение на Полша, "не е успяла да направи необходимите инвестиции в увеличаване на капацитета на промишленото производство и разходите за отбрана" и това се случва в момент, когато Китай проявява силен интерес към подкрепа за Русия.

"По-важното е, че единственият вероятен сценарий, при който Русия може директно да нападне европейска страна от НАТО, е по време на едновременно противопоставяне или действителен конфликт, който оставя американските сили до голяма степен фиксирани в Индийско-Тихоокеанския регион", пише той.

"В случай на такава военна конфронтация с Китай Русия ще има силен стимул да се възползва от уникалната възможност да разбие НАТО, докато САЩ не могат да подсилят ефективно Европа."

По-нататък Бронк пише, че за да възпрат тази едновременна заплаха, европейските държави, включително Обединеното кралство, "трябва спешно да инвестират в значително увеличаване на производствения капацитет за артилерийски боеприпаси, резервни части и ракети за противовъздушна отбрана", необходими за поддържането на Украйна в борбата.