Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще разговаря в сряда в централата на военния съюз в Брюксел с президента на Сърбия Александър Вучич, а след това и с министър-председателя на Косово Албин Курти, съобщава сръбската обществена медия РТС.

Както се съобщава в прессъобщение на Алианса, Столтенберг първо ще се срещне с президента Вучич, след което ще даде съвместна пресконференция в 15:30 часа.

Вучич обяви, че ще бъде в Брюксел на 17 и 18 август и че ще разговаря с генералния секретар на НАТО Столтенберг, а след това ще вземе участие в диалога с Прищина. Той заяви, че разговорът със Столтенберг е важен заради ролята, която НАТО и КФОР играят в Косово.

На 18 август се очаква и подновяване на контактите на най-високо ниво между Сърбия и Косово с разговор между Александър Вучич и Албин Курти.

Ситуацията около Косово ескалира заради плановете на Прищина да забрани от 1 август влизането на автомобили със сръбски номера и документи. В северната част на Косово, където живеят много сърби, избухнаха безредици, в отговор Прищина изпрати специални части на полицията си в района. Но след искане на САЩ косовските власти отложиха влизането в сила на забраната с месец. В Белград приветстваха тази стъпка, като казаха, че ръководството на Сърбия и властите в Прищина са на крачка от сериозен конфликт.

Превод и редакция: Иван Христов