Съединените американски щати призоваха Белград и Прищина да продължат диалога, след като срещата между двете страни в Брюксел в четвъртък завърши без резултат, предава "Радио и телевизия Сърбия“ (РТС).

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент, отбеляза на пресконференция, че Вашингтон следи отблизо ситуацията.

"Доколкото знаем, разговорите продължават. Ние, в партньорство с ЕС, го следим внимателно и насърчаваме и двете страни да използват диалога ефективно и им предлагаме да го продължат“, заяви Прайс.

Служителят на Държавния департамент уточни, че Вашингтон подкрепя изцяло диалога между Белград и Прищина, заявявайки, че е необходимо да се напредне в дискусията за нормализиране на отношенията въз основа на предположението за "взаимно признаване“.

Прайс каза още, че специалният докладчик на американската администрация за Балканите Габриел Ескобар, заедно с посланика на САЩ в Европейския съюз Марк Гитенщайн, следят отблизо преговорите между Прищина и Белград.

"Мога да ви уверя, че диалогът има цялото внимание на американските служители. Това е въпрос, с който самият секретар Блинкен се занимава от дълго време. Това е приоритет, който включва цялата ни организация, както на място, така и в САЩ“, отбеляза говорителят на Държавния департамент.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза по-рано, че двете страни не са постигнали споразумение относно регистрационните табели и документите за влизане и излизане, но че разговорите продължават.

Президентът Александър Вучич каза, че денят в Брюксел е бил труден, но ще се въздържи от всякакви коментари. "Ще продължа да се боря за мир и стабилност, ще се обърна към обществеността през следващите 48 часа“, каза Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов