"Двама бивши български цареи сътрудник на нацистите от Втората световна война се превърнаха в точка на пресичане в отношенията между Северна Македония и България, недълго след като подписаха принципно споразумение по въпросите, които спъваха приближаването на Скопие към Европейския съюз. Историческото наследство остава най-големият проблем в отношенията между София и Скопие“, пишат "Радио и телевизия Сърбия“ (РТС) в обзор за появата на няколко български културни клуба в РСМ и последните събития в отношенията по оста София-Скопие.

"Имената на сдруженията на членовете на българското малцинство в Северна Македония предизвикаха сериозни протести от страна на македонците и еврейските общности. Новите сдружения в Охрид и Богданци бяха кръстени на Фердинанд Първи, абдикирал след Първата световна война, и неговия син Борис Трети, отговорен за преследването на евреите в Македония“, отбелязват от държавната медия.

"Това е умишлена провокация и обида за еврейската общност, както и обида за македонската държава и нейните жители“, реагираха от Еврейската общност в Северна Македония, според които "след решението на Борис Трети да въведе расови закони в замяна на територии в Македония, в концентрационния лагер Треблинка са убити над 7000 македонски евреи“, предава РТС.

Според медията, "България, след поредица от споразумения с Германия, окупира големи части от Румъния и приема поредица от антисемитски закони, които се прилагат главно в окупираните територии. За последен път Борис Трети разговаря с Адолф Хитлер през август 1943 г., когато той отказва да се включи във войната срещу СССР. Малко след тази среща той почина от инфаркт, а редица български историци твърдят, че е бил отровен“.

"Може би някой смята, че популяризирането и прославянето на фашисти и нацисти укрепва добросъседските отношения“, се цитира отново реакцията на Еврейската общност в РСМ.

РТС отбелязва и оценката на Музея на Холокоста, че "експулсирането е съгласувано пряко с Адолф Айхман и че в първия етап за депортиране са определени около 13 000 евреи от Македония и околностите на Пирот и още 8 000 от София. От този брой 11 343 души са прехвърлени в лагера Треблинка. Депортациите са спрени през май 1943 г. след силен натиск от страна на обществеността и църквата“.

Медията посочва, че появата на двете нови български сдружения идва след бурните реакции на част от македонското общество срещу първата подобна организация, българския културен център в Битоля, който носи името на Иван Михайлов, бившият лидер на ВМРО, "който по време на Втората световна война се опитва да организира нацистки формирования в Македония и България“.

От РТС цитират и реакцията на Сдружение "Борис Трети“:

"С голямо уважение към еврейския народ и съжаление за случилото се в миналото, ние крачим заедно в бъдещето на нашата македонска родина към европейските ценности... Нашата асоциация е създадена, за да подхранва българската култура и образа и делото на Цар Борис Трети, обединителят", посочват от сдружението.

Споменаването на името Иван, или Ванча Михайлов, също предизвика лавина от възмущение в Северна Македония, отбелязва сръбската национална медия.

Според историческия обзор на РТС:

"Ванчо Михайлов става лидер на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО) след поредица от убийства, включително на предишното ръководство на организацията. Неговият най-близък съратник Владо Черноземски през 1934 г. в Марсилия, в сътрудничество с движението на усташите, убива югославския крал Александър I и френския министър на външните работи Луи Барту.

По време на войната Михайлов след срещи с Адолф Хитлер и Хайнрих Химлер се опитва да организира нацистки части в Македония и България, след което живее в Загреб, откъдето избягва в Италия. Михайлов умира през 1990 г. в Рим“.

Медията цитира острата реакция на Еврейската общност в Северна Македония, като изрази "отвращение от това, че културният център в Битоля е кръстен на фашист и близък сътрудник на нацистите“. "Този акт е обида за евреите и представлява заплаха за човешките права и свободи. Това е класически пример за неуважение и фалшифициране на историята“, посочват от еврейската организация.

Сдружението "Цар Борис Трети е регистрирано през ноември миналата година, припомня РТС, но информацията за този случай се появи в общественото пространство едва тази седмица. Третото българско сдружение в Северна Македония, което според съобщенията ще се казва "Фердинанд Първи“, все още не е регистрирано.

Според сръбската държавна медия, "Фердинанд Първи управлява България от 1908 до 1918 г. (всъщност от 1885 до 1918г. - бел. ред.) Той абдикира в полза на сина си Борис III, за да избегне унижението съюзниците му да го гонят от трона заради ролята му в Първата световна война. Прекарва остатъка от живота си в изгнание. Оценките на историците за ролята му са разделени. Българите го славят за консолидацията на страната, но и сериозно го критикуват за пораженията във Втората балканска и Първата световна война, в които България губи стотици хиляди хора“.

Както посочва РТС, "години наред България е единствената пречка за началото на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз, въпреки че двете страни подписаха през 2017 г. Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който Скопие смята за единствената предпоставка за започване на преговорите с ЕС“.

Медията отбелязва, че "властите в София пък смятат, че преди началото на преговорите е необходимо да се решат въпросите, свързани с македонската национална идентичност, тоест въпросът с езика и идентичността на националните герои, сред които е и Гоце Делчев. Освен това София настоява терминът "българска окупация през Втората световна война“ да бъде заменен в училищните учебници с формулировката "администрация“, което мнозинството от македонците възмутено отхвърлят“.

Според РТС, "по същество София се опитва да спре исканията македонците в България да бъдат признати за национално малцинство, въпреки че според резултатите от последното преброяване в Северна Македония живеят около 3500 българи. България също така заявява, че "македонският език е създаден през 1944 г.“ и че той може да се счита само за "писмена регионална форма на българския език“. С идването на власт на вече бившия премиер Кирил Петков атмосферата в България донякъде се промени, но все още не се очертава споразумение между двете страни по спорни исторически въпроси“.

В заключение РТС отбелязва, че френското предложение за решаване на проблема между двете държави, въпреки бурните реакции от страна на опозицията, беше подкрепено от парламентите в София и Скопие, като по този начин отвори вратата за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Следващата стъпка, която Скопие трябва да предприеме, е включването на българското малцинство в македонската конституция, за което управляващата коалиция няма необходимото мнозинство от две трети“.

Превод и редакция: Иван Христов