Командващият КФОР, унгарският генерал Ференц Каяри, предупреди в интервю пред RTK (Радио и телевизия Косово), че мисията няма да позволи поставянето на барикади в северната част на Косово, тъй като това, според него, застрашава свободата на движение.

Ръководителят на мисията на НАТО оцени, че ситуацията със сигурността в северната част на Косово се е "успокоила“ след напрежението, причинено от решението на Прищина да отмени валидността на сръбските лични карти и регистрационни табели на автомобилите.

"Поставянето на барикади не помага за разрешаването на ситуацията. Ако се поставят барикади, това прави свободното движение невъзможно, а ако не се постигне споразумение, ще стигнем до момент, когато КФОР ще трябва да действа, за да даде възможност за свобода на движение“, предупреди генералът.

Той потвърди, че в северната част на Косово се е увеличило присъствието на КФОР, които според него са поставили наблюдатели и пунктове за технически контрол.

"Имаме засилени патрулни дейности в цялата област. Тези мерки се вземат за готовност за всеки инцидент и за по-голяма сигурност. Ако има напрежение, ние ще действаме според нашия мандат", заяви командирът на КФОР.

Вечерта на 31 юли сърбите в Северно Косово блокираха пътищата близо до двата ключови гранични пункта със Сърбия. Напрежението се увеличи, тъй като на 1 август трябваше да влязат в сила две решения на косовското правителство, според които вече няма да се признават сръбските регистрационни номера в косовските градове, и решение, което ще издава допълнителен документ за влизане и излизане на хора със сръбски лични карти.

Правителството на Албин Курти отложи решението с месец и то трябва да влезе в сила на 1 септември.

Превод и редакция: Иван Христов