Днес в македонския парламент трябва да започне 123-та пленарна сесия, на която единствената точка в дневния ред е Предложението за пристъпване към изменението на Конституцията на Република Северна Македония, пише скопското издание "Независен“.

Според Правилника за дейността на парламента дебатът продължава най-много десет работни дни и ако е така, трябва да приключи на 31 август. По време на пренията един народен представител може да говори няколко пъти по общо 20 минути, а координатор на парламентарна група - общо 30 минути. Представителят на вносителя на предложението може да говори няколко пъти, но не повече от 30 минути общо. Решението за присъединяване към изменението на конституцията се взема от събранието с мнозинство от две трети от общия брой на депутатите, тоест с 80 гласа.

Правителството и опозицията остават на позициите си. За СДСМ промените в конституцията са наложителни за гражданите и избор между "Европейска Македония" или изолация на държавата, докато опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поддържа позицията си да не подкрепя промените в Конституцията в този формат при, както казват,  "българска диктовка“ и искат предсрочни избори .

Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че мнозинството от две трети е необходимо за продължаване на европейската интеграция на страната, а не за оцеляването на правителството. Изборите, според премиера, не са решение в този момент.