Сдружението на българите от Богданци, което трябваше да бъде регистрирано под името "Цар Фердинанд", е официално уведомено, че молбата му за регистрация е отхвърлена от Централния регистър на Република Северна Македония, пише скопското издание "Слободен печат“.

Според изложените мотиви, това е направено поради "неотстраняване на нередностите".

"Решението е взето на базата на това, че заявителят на заявлението не е отстранил нередностите, посочени в надлежно подаденото уведомление от 12.10.2022 г. в законоустановения срок“, се казва в отговора.

Заключението на Централния регистър идва, след като в края на октомври Консултативният орган към Министерството на правосъдието, който проверява използването на имена на исторически личности в имената на граждански сдружения и фондации, не даде съгласие за използване на името "Цар Фердинанд“ за Българския културен клуб в Богданци. Седмица по-късно парламентът прие промените в Закона за сдруженията и фондациите, с които българските сдружения, регистрирани в страната, са задължени да променят имената си.

Българската фондация "Македония", която координира българските сдружения в Македония, съобщи, че учредителите и ръководството на "Цар Фердинанд" ще подадат жалба в законовия срок, като делото със сигурност ще стигне до Европейския съд по правата на човека и Северна Македония ще бъде осъдена.

"Сдружение "Цар Фердинанд“ ще има, дори да минат 10 години. Довечера ще информираме Министерството на външните работи на Република България и Посолството на Европейския съюз в Скопие. Адвокатската ни кантора, която се занимава с регистрацията на сдружението, е обект на постоянни проверки и заплахи от различни държавни органи. По лесен или по труден начин държавата Северна Македония ще признае правото на българите в страната да бъдат държавнотворен народ!“, казват от фондация "Македония“.