Словесна война между членовете на македоно-българската комисия по исторически въпроси. След днешните обвинения на историка Кайчев в българска телевизия, че македонският екип е подложен на натиск и че в последния момент са се оттеглили от темата за Охридската архиепископия, македонската страна пред скопската ТВ 24 обяви, че няма преговори по този въпрос. 

Македонските членове на комисията смятат, че "българите използват лъжи като част от политическа битка“.

"Самото предаване, в което журналисти и гости говорят в един глас и се оплакват от Македония, сякаш отрича идентичността на друг народ, има по-скоро за цел да коментира политическите отношения между Македония и нашата съседка от Изток, за създаване на погрешен образ в българското общество и амнистиране на българските ревизионистически и шовинистки изказвания по отношение на македонския език и история, с които този, който се държи враждебно, се представя за жертва и по този начин всички участници в шоуто нарушават отношенията между двете държави и двата народа. Що се отнася до твърденията, свързани с работата на Комисията, те се основават на невярна информация и лъжи, публикувани в нашите медии и които са част от вътрешнополитическата борба и най-вече на избирателно тълкуване на източниците. Именно твърдението на колегата Кайчев, което се позовава на изворите, всъщност е негова селективна интерпретация през съвременна българска национална гледна точка, а не еднозначността на изворите“, казват от македонската историческа комисия.

Кайчев заяви по-рано от София, че историческите извори за създаването на Охридската архиепископия като Архиепископия на България са категорични.

"Те са подложени на много сериозен натиск и точно преди края на срещата имаше буря от медийни реакции в Скопие, които атакуваха Комисията и съдържанието на учебниците за Охридската архиепископия, изявления на епископи, митрополити, църквата в Северна Македония тези, които са назначени още от времето на комунистическа Югославия с най-обидните квалификации както за България, така и за самата Комисия“, заявиа Наум Кайчев, член на Комисията по историческите въпроси от България.

Македоно-българската историческа комисия изобщо не обсъжда определяне на статута на МПЦ-ОА - той е валиден само когато комисията има консенсус, заяви премиерът на РСМ.

"Българската страна прави изявления за себе си. Валидно е, когато всички членове на Съвместната комисия имат консенсусна позиция по всеки въпрос. Всичко останало са твърдения, които нямат никакво влияние върху крайния резултат“, заяви Димитър Ковачевски.

Двудневната дискусия на комисията в Скопие за учебниците за 7 клас и как да се представи Охридската архиепископия завърши без споразумение. Българският съпредседател Ангел Димитров обвини македонския екип, че е размислил в последния момент. Драги Георгиев отвърна на удара и каза, че не приема реториката на българския си колега.

На въпрос на българския екип от ТВ 24 дали българското отричане на македонската идентичност в комисията е пречка за работата на комисията, Димитров категорично отговори, че това не е тема на разговор.