Северна Македония и Сърбия ще подпишат меморандум за сътрудничество и обмяна на опит в европейската интеграция, защото и двете страни нямат лесен път към Европейския съюз, а имат много допирни точки. Това беше договорено на среща в Белград в рамките на "Отворени Балкани“ между македонския вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич и сръбския министър на европейската интеграция Ядранка Йоксимович, съобщава Радио "Свободна Европа“.

След срещата Маричич отбеляза, че с радост приема идеята, която е полезна и за двете страни, а съвместната работа може да доведе до по-бърз напредък и резултати.

"Северна Македония и Сърбия показаха много по отношение на реформите и решаването на трудни въпроси и вярваме, че се доказахме като надежден партньор на Европейския съюз и показахме солидарност с ЕС“, посочи вицепремиерът на пресконференцията след срещата. По думите на Маричич, това дава право на Скопие и Белград да поискат участие в разрешаването на настоящите и бъдещи кризи, свързани с енергийните доставки, храните и доставките на електроенергия.

Сръбският министър Йоксимович заяви, че е поздравила Северна Македония и Албания за откриването на преговорите за членство в ЕС и че Сърбия "като има предвид политическите искания, които имаше, които забавиха пътя й, разбира трудния път, през който Северна Македония е преминала, за да постигне целта си“.

Първият международен панаир за вино, храна и туризъм Wine Vision of the Open Balkans се провежда в рамките на срещата на върха на инициативата "Отворени Балкани“ през следващите четири дни в Белград под егидата на Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Албания.

Като част от дейностите в Белград е планирана традиционната политическа лидерска среща на върха на Отворените Балкани, водена от президента на Сърбия Александър Вучич, министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски и министър-председателя на Албания Еди Рама.