Европейският съюз се присъедини към милитаризацията на Украйна, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова на брифинг, цитирана от РИА Новости.

"На 2 декември Съветът на ЕС реши да отпусне 31 милиона евро за военно-техническа помощ на украинските военновъздушни сили. Тази техническа помощ по никакъв начин не допринася за мира в Донбас. На този фон преговорите за мирно уреждане са на практика в безизходица."

Дипломатът отбеляза още, че редовните срещи на Контактната група и работните подгрупи, които се проведоха на 7 и 8 декември, са приключили без резултат.

"Вместо да изпълнява задълженията по пакета от мерки от Минск, режимът в Киев просто имитира процеса, избягвайки директния диалог с Донецк и Луганск и се опитва да прехвърли отговорността за уреждането в Украйна върху Русия, в което, припомням Ви, е посредник в мирния процес“, завърши Захарова.

Вашингтон също предоставя военна помощ на Украйна. Според говорителя на Пентагона Джон Кърби, тази седмица Киев ще получи стрелково оръжие и боеприпаси - най-новата пратка от доставката на стойност 60 милиона долара, която беше одобрена от президента на САЩ Джо Байдън.

Както съобщи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, Вашингтон е отделил повече от 2,5 милиарда долара от 2014 г. за подкрепа на украинската армия.

Проектобюджетът за отбрана на САЩ за 2022 г. включва 300 милиона долара за предоставяне на военна помощ на Киев.

Превод и редакция: Юлиян Марков